Sunday, April 3, 2011

retro stocic

Dok sam bila zvanicno zaposlena (sad sam zvanicno nezaposlena),nisam imala vremena da radim neke stvari iz cistog zadoviljstva.Dani su mi prolazili radeci samo ono sto moram i od cega imam neku finansijsku korist,a bilo je tako malo sati u jednom danu,uvek mi je falilo samo jos pola sata –sat da nesto dovrsim ili da se naspavam.

Sad je prica postala drugacija,a ja sam pocela da disem…

Posle dvoseda i taburea koje nisam opisala ali sam napravila (u pola noci da bih imala gde da ubacim sve ostatke i otpatke od silnih dzempera)

palo mi je na pamet da napravim retro stocic kao kombinaciju uz dvosed u dnevnoj sobi.

Prica ide ovako,jednom (pre par meseci) sam na buvljaku kupila stari metalni drzac za cvece,jer mi je bio lep (a kome ne bi).

DSC07373Ukucani su me gledali razocarano jer je to ko zna koji put da dovucem neku starudiju u kucu,ali niko nije nista komentarisao (vec su i od toga odustali).

Kako je pre neki dan bilo divno vreme,zbrckam ja nesto na brzinu za rucak i bacim se na posao.

Dakle za izradu stocica je potrebno:

-stari drzac za cvece(ne mora da bude bas ovakav ali mora da bude stabilan)

-konobarska tacna (ima to svoj naziv ali sam ga zaboravila)

-montaz git (bilo koji)

-tonirana boja za fasadu (da dobro sam napisala,time sam i dvosed farbala)

-salveta (moja je bas retro,jos iz moje kolekcije iz detinjstva)

-akrilni lak (moj je za drvo)

-smirgla na platnu-100-120

Prvo ismirglati stalak ako je zardjao (moj je bio),a tacnu ismirglati blago da bi se zalepila boja.I jedno i drugo obrisati od prasine i obojiti zeljenom bojom (posle susenja koje ne traje dugo obojiti ponovo).

DSC07375

 

 

 

Da ponovim ja sam bojila bojom za fasadu (moze bilo kojeg proizvodjaca, jer se njome moze bojiti i drvo i metal,ali mora da se lakira posle bojenja zbog sjaja.Boja za fasadu je akrilna i ne spira se pa je zbog toga pogodna i za ovu vrstu bojenja a ne samo za zidove,osim toga je i znatno jeftinija od lakova na vodenoj bazi a zdravija od nitro i uljane boje za metal i drvo.(radila sam u farbari pa znam neke fazoncice :-))))

Kada je sve suvo zalepiti tacnu za stalak montaz gitom i ostaviti da se stegne (na uputstvu pise do 2 h ali sam ja ostavila do sutra za svaki slucaj,jer je sloj mg bio debeo).

DSC07379DSC07380Kada se mg stegao premazati jednim slojem akrilnog laka,pa dekupaz tehnikom zalepiti salvetu ili motive sa salvete.

DSC07382

Izabrala sam staru salvetu,kao sto rekoh iz mog detinjstva,isekla srce i cvetice i polepila lakom bez nekog reda (tako mi se svidelo).

DSC07383 

Jednu nozicu sam takodje oblepila marginom salvete da bude totalno asimetricno.

Sve jos jednom izlakirati i ostaviti da se osusi.Gotovo.

To bi bilo to,a evo kako se uklopio moj stocic sa dvosedom.

DSC07387

No comments:

Post a Comment