stranice

Monday, March 28, 2011

Quote of the day


It is possible to store the mind with a million facts and still be entirely uneducated. - Alec Bourne

Reciklasar

E pa bi i reciklasar….mnogo lepih i interesantnih recikliranih predmeta,ali na moju veliku zalost ,malo posetilaca,bez obzira na odlicno odradjenu reklamu od strane Ekocentrik-a.

Neki od ucesnika su bas za tu situaciju pravili odredjene kreacije,(medju njima sam i ja sa nakitom od cepova),u nadi da ce ljudi (posetioci) videti da to “nase smece”,moze lepo da izgleda uz pomoc malo maste i vestih ruku.

Ocigledno da u nasem narodu jos uvek ne postoji svest o reciklazi i zastiti zivotne sredine.Verovatno misle da imaju pametnija posla od toga da razmisljaju kako i kada ce kesa sa djubretom (koju su uredno zafrljacili kroz prozor) koja visi zakacena na obliznje drvo da se ukloni sa istog.To sto deca pocinju da zive sa ubedjenjem da kese rastu na drvecu,nema veze( deca do otprilike 10.godine ne razumeju sarkazam,pa kad se sarkasticno kaze da su rodile kese na drvetu,shvataju bukvalno ).

Da jadne ptice znaju da tim kesama treba do 3000 godina da se razloze pocele bi dugorocno da razmisljaju o izgradnji svojih trajnih stambenih objekata (citaj gnezda),pa se ne bi mucile svake godine da prave nova,a mladi bi im narastaji bili stambeno obezbedjeni(onda bi i oni poceli bahato da se ponasaju po uzoru na ljude).

U celoj  prici o nezainteresovanosti za reciklazu ne smem da zaboravim  slab odziv gradskih  medija (izuzev ekipe happy TV),koji su takodje svi bili obavesteni.

Ako se izuzme izostanak posetilaca (cast izuzetcima),celokupan utisak je odlican.

Prostor je bio sasvim ok,Marjana i Una su bile divne i trudile se da svima nama zadovolje neke nase prohteve,a drustvo je bilo savrseno(makar meni).

Bilo je mnogo smeha,razmene informacija ,saveta , ideja,zabrinutih prica o Paypal-u i kad ce stici kod nas i smisljanja nacina kako ga se zaobilaznim putem dokopati i “ostvariti svetsku karijeru”(da bas..:-)ugovaranja novih izlozbi,poslova itd.

Evo i malo slicica koje svedoce o dobroj zabavi:

veselo drustvoMilan je dobio puno para pa se razbacivao i hvalio.

milica milan  milan paremitrovix

                      beba i ja  

199697_109527835796466_100002177517208_87638_2218450_n

DSC07361

DSC07364

mojemindjuseprstenje

Toliko od mene za ovu priliku.

Friday, March 25, 2011

Quote of the day


Correct me if I'm wrong, but hasn't the fine line between sanity and madness gotten finer? - George Price

Tuesday, March 22, 2011

Reciklasar

reciklasar

Projekat pod nazivom „Reciklašar“, osmislila je organizacija Ekocentrik, sa ciljem promovisanja reciklaže na drugačiji i kreativan način. Tim povodom u prostorijama foto studija REDakcija u ulici Svetog Save 32, dana 26. i 27. marta 2011. od 12-21h biće organizovana prodajna izložba nakita, odeće i aksesoara od recikliranih materijala, radionice o reciklaži i edukacija posetilaca putem deljenja propratnog štampanog materijala.
Program treba da promoviše dvadesetak odabranih izlagača, koji će predstaviti inovativnu primenu reciklaže u izradi pomenutih predmeta (nakit, torbe, odeća, skulpture, lampe...), kao i radionice u kojima će posetiocima biti omogućeno da se na licu mesta uključe u proces njihovog kreiranja.

Bicu na reciklasaru,pa izvolite dodjite.

Quote of the day:


If you haven't found something strange during the day, it hasn't been much of a day. - John A. Wheeler

kako napraviti kutiju za izlaganje nakita

Opasno mi je trebala kutija – pano za izlaganje nakita za izlozbe,pa sam resila da nesto iskonstruisem od onoga sto imam u kuci.

Stari pano sam takodje sama napravila,ali je , iako na njega moze da se zakaci tona nakita i rajfova i ide u visinu pa stedi prostor , bio nepraktican za pakovanje i transport.Izmedju ostalog trebalo mi je nesto da je spremno za izlaganje tj pakovanjeu kratkom roku.

Nadjoh neku staru kutiju za plaketu,koju sam btw kupila nekom prilikom na buvljaku,jer ce mi mozda za nesto zatrebati,i koja mi se uklapa u koncepciju.

Onda mi pade na pamet da bih mogla da napravim i tutorijal,mozda neko dobije inspiraciju..

Kutija je izgledala ovako.

Zgodna je jer ima kopcice za zatvaranje ipoklopac se otvara samo do odredjene tacke (stoji sam poluotvoren).

12

Matrijal za izradu:

-kutija za plaketu :-)) ili bilo kakva slicna

-kartonska kutija (za pakovanje robe,dobre su od deterdzenta za ves jer su cvrste)

-drvofix za lepljenje kartona

skalper i lenjir za secenje kartona

-platno za presvlacenje (neko koje se ne osipa po ivicama je najzgodnije ali moze bilo kakvo)

-UHU ili slican brzosusivi lepak u spreju ili u tubi

 

Lepa zelena postava i plisu slican materijal u donjem delu,su na moju zalost morali napolje jer mi takav oblik i boja unutrasnjosti ne odgovaraju.

Odlepila sam i izvukla napolje dinji deo.

3

Od obicne kartonske kutije sam isekla trake sirine 2.5cm  jer mi ta sirina odgovara za prstenje koje samplanirala da poredjam u donji deo.

4

Rasporedila sam trake i isekla ih na duzinu po meri,a onda drvofixom lepila po 4 trake jednu na drugu.Izmedju redova je prazan prostor za ubacivanje prstenja.

6

Sve zalepljeno izgleda ovako.

7

Ovako zalepljeno sam oblozila crnim sintetickim somotom (da se ne paraju ivice),a za lepljenje sam koristila  UHU lepak u spreju.

Isti somot sam zalepila i u gornjem delu kutije preko sundjera.

8

Po ivicama se i dalje mogao videti karton,pa sam isekla trake od somota –1cm –i zalepila ih na sastave.

10

Kada se lepak osusio,napunila sam kutiji da vidim kako izgleda…..i

12

…bilasam zadovoljna.Sada kod kuce mogu da aranziram nakit u kutiji i na izlozbama samo da je otvorim i spremna sam.

1315 14

Isto vazi i za posle izlozbe,zatvorim i cao…

E sad ako me ne bude mrzelo ovih dana mozda nesto uradim i sa spoljnim delom kutije….

Wednesday, March 16, 2011

sta je bulgur i kako se pravi

Bulgur je drobljena, delimično kuvana i sušena pšenica. Kupuje se u prodavnicama zdrave hrane (ja jos nisam nasla ni u jednoj) ili pravi u kućnoj radinosti. Ako hoćete da napravite bulgur, uzmite šolju pšenice, odstranite eventualne nečistoće i isperite je pod mlazom vode. Zatim stavite u tiganj i lagano pržite dok pšenica ne bude sasvim suva i ne dobije tamniju boju. Sve vreme mešajte  da zrna ne zagore. Tako pripremljenu pšenicu stavite u električni mlin za kafu  i meljite svega 10 sekundi. Tako ćete dobiti polusamlevenu pšenicu gde će biti i celih i lomljenih zrna a i brašna. Dalje pripremajte prema receptu .

Mediteranska bulgur salata

Evo jos jednog posnog recepta.

225g bulgur žitarica

so

1 kašika maslinovog ulja

150g  kuvanog kukuruza

1 narandžasta babura, fino iseckana

½ krastavca,  fino iseckanog

125g šeri paradajza

4 kašike sveže iseckanog peršuna ili 1 kašićica suvog

4 kašike sveže iseckane nane ili 1 kašičica suve

1 kašika maslinovog ulja

sok od jednog limuna

¼ kašičice soli

 

U lonac staviti bulgur žitarice, maslinovo ulje i vodu i zagrejati do kuvanja na tihoj vatri. Poklopljeno kuvati 15-20 minuta dok žitarice ne omekšaju. Skloniti sa vatre i procediti  da se ohladi.
Ohladjen bulgur pomesati sa ostalim sastojcima,pa kad se prohladi posluziti.

cvetovi

Sta sam radila prethodnih dana…pa moglo bi se reci svasta nesto.  Palo mi je na pamet da treba da pocnem da koristim  nesto od svojih dragih i dugo sakupljanih raznobojnih materijala (inace necu moci da udjem u radnu sobu).Pravila bih nesto lepo i sareno….paaaaaa na primer cvetove.   

Posle polusatnog kopanja i izvlacenja bas ove ili one boje,mogla sam da pristupim poslu.

Moji ukucani su navikli na veciti krs po dnevnoj sobi i vise me ni ne pitaju sta radim i zasto,samo vesto zaobilaze dasku za peglanje i paze da se ne sapletu na produzne kablove.Rucak postavljen na trpezarijskom stolu je misaona imenica jer on uglavnom izgleda ovako.

1

U stvari ovo je uredno izdanje,on obicno izgleda  mnogo gore (pogotovo kada sijem dzempere).

Da sav nered nije bio uzaludan vidi se ovde.

2 3E sad od toga ce jedan deo biti na rajfovima a jedan ce biti snalice za kosu i to sa onim starim klipsama ili kako se vec zovu ti mehanizmi.

Ivana je ,cak, odmah  pristala da pozira sa jednim gotovim rajfom u kosi,obicno moram da je molim.

4  E sad , posebna je prica to sto blic daje drugacije nijanse materijalima i sto je Ivana malo visa od mene pa fotografija ne pokazuje bas najbolje kako to u stvari izgleda,nema veze,slikacu je ponovo sutra i to napolju – na dnevnom svetlu.

Toliko za nocas,sa novim radovima uskoro.

Saturday, March 12, 2011

GUACAMOLE DIP

Nemam vremena za neku  konkretnu pricu  ali je tu recept.

4 zrela avokada,1 veci zreo paradajz,1 manja glavica crnog luka,1/4 kk belog luka u prahu,1/2-1 cela kk Tabasco sosa,manja tegla zelenih papricica (po ukus ljute ili ne),soli i bibera po ukusu

oljustiti avokado (sacuvati 2 kostice).U vecoj ciniji izgnjeciti avokado da bude skoro kasast (sa samo par krupnijih komadica),dodati na kockice seckani paradajz i luk,dodati ostale namirnice i izmesati.Po potrebi dodati jos zacina.Staviti kostice odozgo i drzati u frizideru do upotrebe.Sluziti sa nacosima ili kao namaz za hleb.Pre posluzivanja naravno skloniti kostice,one sluze samo da avokado ne potamni.

Thursday, March 10, 2011

Quote of the day


We should be taught not to wait for inspiration to start a thing. Action always generates inspiration. Inspiration seldom generates action. - Frank Tibolt

moja nova drugarica…

..zove se Beba.

Upoznala sam je na Novogodisnjoj riznici,kao i mnoge druge,ali sam sa Bebom ostala u nekom intenzivnijem kontaktu.Valjda je to zbog toga sto smo pribliznih godina i imamo slicne “probleme”.

Beba pravi nakit a time je zarazila i svoju mezimicu Janu,koja je bila promovisana kao najmladji dizajner na Novogodisnjoj riznici.

 Jana pravi priveske i broseve- ovcice od fimo gline.Meni je na toj izlozbi poklonila bros srebrno-crno srce.

Sad se Beba i ja skoro svakog dana “vidimo” na FB i razmenimo po “par” reci.

Ona mi je pojasnila neke stvari i uputila me na neka desavanja u svetu kreativaca,zato je stalno cimam sa nekim novim idejama koje mi se motaju po glavi,a ona me kao prava drugarica podrzava i savetuje.

Obecala mi je sinoc da ce doci kodmene u  posetu,pa bas da vidim…

ovsena kasa

Evo jos jednog posnog i zdravog recepta

1/2 solje ovsenih pahuljica

1 kasika mlevenog lanenog semena

saka oraha ili malo manje ili malo vise,kako ko voli

malo manje od 1 kasike melase ili malteksa

isto toliko meda

malo narendanog orasceta

malo allspice ili 5spice zacina

1/2 kk cimeta

prsohvat ljute cili papricice ili obicne ljute mlevene papricice

ovsene pahuljice sipajte u solju sa malo vode-da ogrezne i ubacite u mikrotalasnu na 1 min.(ili prokuvajte kratko na sporetu)

kad je izvadjeno iz mikrotalasne (skinuto sa sporeta) dodato ostalo redom kojim je nabrojano,dobro promesati i to je to.

facebook

Ne tako davno sam bila kategoricno protiv ove mreze.Besmisleno mi je bilo sto moja deca sede neprekidno ispred kompjutera i dopisuju se sa drugaricama sa kojima su malo pre toga provele po 5-6 sati u skoli.Sta imaju da se dopisuju neka se lepo cuju telefonom ili izadju zajedno….u ostalom ima sta i da se uci….

Ovo je uobicajena slika.

DSC07198

DSC07197

 

E onda se desi Novogodisnja riznica,gde ja ukapiram da su sve ucesnice na FB ,da tako komuniciraju , dele informacije i pozive za izlozbe i slicna desavanja i onda sta - kud svi Turci tu i mali Mujo - krenem i ja da postavljam slike na svoj profil, da se povezujem sa slicnim ljudima,da trazim prijatelje , da mene traze za prijatelja i sve ostalo sto sledi.

I dalje nisam pristalica toga da se satima kucka sa nekim,radije pozovem pa popricam sa nekim ako bas imam o cemu bitnom,ali zato uredno pregledam nove fotografije,objave i desavanja i to je super.Ispade da je FB najjednostavniji oblik sirenja informacija.

Wednesday, March 9, 2011

poceo je uskrsnji post u ponedeljak…

…tim povodom evo jednog recepta:

               jabuke sa cimetom

na malo ulja izdinstati 4-5 oljustenih i na krugove isecenih jabuka da omeksaju,

1 kasiku skroba razmutiti u 3/4 solje vode i dodati jabukama,

dodati 1/2 solje smedjeg secera (ili malo manje obicnog) 1 kasiku cimeta i kuvati 2-3 minuta dok se ne zgusne.

posluziti kao slatkis ili kao fil za palacinke (posne naravno)

uzivajte

Receno-ucinjeno

Kao sto sam obecala malo ranije u toku dana,evo pisem o nekim proslim desavanjima.
Kao prvo,na izlozbi Novogodisnja riznica koja je odrzana u Decembru, je bilo zabavno.Organizacija je bila odlicna i sve ispanirano do najsitnijih detalja.Sastali smo se nekoliko dana ranije da vidimo prostor i da se dogovorimo oko postavke stolova, nacina izlaganja i eventualnih specijalnih potreba pojedinih izlagaca.Islo se dotle da su kupljene crne prostirke za sve stolove ,da bi to sve izgledalo sto profesionalnije.Mislim da je za sve to najzasluznija Jovana Obradovic ispred udruzenja Unikatna umetnost.
Dakle,sa puno truda i paznje posvetili su se organizaciji cele izlozbe,pa nije ni cudo sto smo se razisli sa lepim utiscima.
Nikoga nisam poznavala od ranije (nije ni cudo-gde sam i mogla da ih upoznam),ali su mi se svi svideli i svi su bili vrlo raspolozeni za druzenje.
Da zakljucim bilo mi je super.
moj "stand"

Ana i Milan kuvaju kafu
ispijanje kafe,Natasa i njena mama


Kao drugo,krajem Januara sam ostala bez posla - tehnoloski visak,sto u mom slucaju i nije tako tragicno jer sad imam vise vremena da radim ono sto volim.To naravno nisam sama ukapirala,vec mi je sestra i nekoliko poznanica sa FB ukazalo na to i hvala im na tome.Prva od njih je bila Ana koju sam upoznala na Novogodisnjoj riznici (na kojoj sam se btw super provela), koja mi je otvorila oci.Posle krace prepiske sa njom pocela sam opustenije da razmisljam,i vise da radim.
Kao trece usled novonastale situacije i “viska vremena”,pocela sam da prelistavam moju svescicu sa “to do” listom i stavljam krstice na zavrsene poslove.
Jedan od njih je i da popravim dve stare fotelje (moguce je da su starije od mene jer su prvi komadi zajednickog imetka mojih roditelja).Postoji jedna zackoljica u mom slucaju nije bila popravka nego prepravka,tako da su sada dve stare fotelje postale jedan dvosed.






Zao mi je sto nemam slike prethodnog stanja,ali nadam se da se to prethodno stanje moze naslutiti.
A jel’ dosta za veceras,mislim da jeste,nastavicu sutra.

neko me prati...

...to znaci da nekoga zanima sta imam da kazem,a ja cutim.To nikako nije dobro,zato cu poceti ponovo da pisem.
Moracu ponovo da aktiviram svoj fotoaparat i da slikam ono sto radim i kako radim.Izgleda da je to jedini nacin da se povezem sa ljudima koje interesuje moj rad.
OK veceras cu da objavim slike i komentar a jos jedne izlozbe na kojoj sam bila,sad moram kod majstora po novu alatku,koja mi treba za neku reciklazu,ali o tom' po tom'.